Handtillverkad Skärbräda Ek

En skärbräda för dig som ser värde i att låta kökets hörnstenar vara av yttersta klass, och för dig som är ute efter den perfekta presenten till den matlagningsglade 50-årsjubilaren. Handtillverkad Skärbräda Ek är allt som inte en vanlig plast- eller träskärbräda är:

  • Massiv. 5 cm tjock, tung amerikansk ek. Nordwik-brädan ligger där den ligger. Still.
  • Skonsam. Byggd av finaste ändträ med fibrer som till exklusiva knivars lycka delar sig i kontakt med eggen istället för att skäras av.
  • Hållbar. Diskas snabbt under kranen och torkas alltid torr. Oljas in emellanåt. Ta hand om din bräda och låt den gå i arv till nästa generation.
  • Vacker. Högklassiga knivar vill synas vid en partner av samma kaliber.
  • Svårtillgänglig. Tillverkningen är småskalig och tidskrävande.

Ett besök i verkstaden

Finaste ekträ beställs in och de bästa bitarna väljs noggrant ut. De sågas till lagom stora kuber. Kuberna väljs varsamt med hänsyn till storlek och mönster. De passas ihop med varandra som bitar i ett pussel för att varje bräda ska få ett individuellt och vackert uttryck. Symmetriskt, ändå unikt. Så limmas kuberna ihop och sätts i ordentligt spänn för att torka. När limmet härdat och brädans kropp är byggd återstår slipning, inoljning, torkning och ytterligare ytbehandling. Som en signatur på den färdiga brädan bränns Nordwik-logotypen in nere i högra hörnet, och konstverket sveps i en tunn skyddande plastfilm. Varje skärbräda levereras i en gedigen svart tygpåse med logotyp.

Historia

Vi hade målet inställt på att ta fram en exklusiv skärbräda i särklass där epitetet ”bra” var fullt otillräckligt. Många prover kom och lika många fick nej. Till slut vände man sig till en tillverkare som med sin småskaliga produktion tidigare endast gjort brädor via specialbeställning. Brädor som getts som gåvor till brudpar och 50-årsjubilarer. Detta är idag Nordwik-skärbrädan.

Mått

Storleken (41 x 30,5 cm) är väl tilltagen. Då varje bräda är handgjord förekommer viss variation i storlek, och en del brädor kan vara 3-4 mm större eller mindre än dessa mått beroende på vad som motiverats av mönstret på kuberna som varje bräda är uppbyggd av.

Skötselråd

Får aldrig diskas i maskin utan bör handdiskas under rinnande vatten. Torkas alltid helt torr direkt efter rengöring och ska därefter förvaras på en torr plats. Bör oljas in med jämna mellanrum. Ytterligare tips och skötselråd återfinns i den broschyr som medföljer varje bräda.