Skötselråd

Produkter i skinn

Skinn är ett levande naturmaterial som behöver viss omsorg för att hålla sig fint över tid. Rengöring sker enklast genom att torka av lädret med en fuktig trasa. Om materialet efter en tids användning börjat få fläckar rekommenderas att man efter rengöringen med trasa varsamt gnuggar in en liten mängd matolja eller läderfett på lädrets blanka sida.

Skinnprodukter från Nordwik tumlas med en liten mängd olja i produktion och behöver inte behandlas ytterligare direkt vid leverans. Vill man ändå ge sin skinnprodukt en mer mättad färg och ett mer behandlat uttryck kan man olja in det redan innan första användningen.

Skärbrädor i trä

  • Diska med ljummet vatten och sparsamt med milt diskmedel eftersom det kan torka ut skärbrädan. Torka torr med handduk
  • Låt aldrig skärbrädan ligga i blöt eller diskas i maskin. Diska alltid skärbrädan direkt efter användning.
  • Låt inte mat stå och torka in på skärbrädan.
  • För envisa fläckar skrubba med grovsalt
  • Förvara skärbrädan torrt.
  • Olja in brädan regelbundet för att mätta träet, helst varje vecka. (Ändträ absorberar mer fukt än en skärbräda av liggande trä.) Häll oljan på en ren och torr bräda. Gnida in med en trasa eller hushållspapper. Det som inte  har absorberats efter en timme torkas av med en torr trasa. Olja in hela skärbrädan regelbundet och inte bara toppen.
  • Använd inte skärbrädan som värmeunderlägg.

Stekpannor Kolstål

Det finns huvudsakligen tre fallgropar att undvika:

  • Rost. Kolstål rostar extremt snabbt. Låt aldrig pannan ligga i blöt, och torka den alltid helt torr efter rengöring.
  •  Ojämn botten. Uppstår vid för stora temperaturförändringar. Hetta upp pannan stegvis till önskad temperatur. Spola aldrig vatten från kranen i en het panna, utan låt den svalna en stund på spisen innan rengöring.
  •  Överdriven rengöring. En kolstålspanna ska aldrig diskas i maskin. Den ska helst inte ens diskas med handdiskmedel (ibland är det nödvändigt för att bort lukt). Det hela handlar om att den inbränning av olja som sker vid varje användning gör pannan bättre att steka med. Ofta räcker det att rengöra pannan genom att torka ur den med hushållspapper. En kolstålspanna är silvergrå till en början, men efter några användningar blir den allt mörkare för att till sist anta en elegant svart färg. Pannan kommer inte förstöras efter en grovrengöring, men du kommer att behöva bygga upp den naturliga ”nonstick-beläggningen” på nytt.

Stekpannor Gjutjärn

En gjutjärnspanna ska aldrig diskas i diskmaskin, och heller aldrig med diskmedel. Den naturliga beläggning som uppstår vid stekning med smör och olja är viktig för att pannan ska behålla sina fina stekegenskaper. Diska den enbart med varmt vatten och torka sedan med hushållspapper. Mellan användningarna förvaras pannan torrt.

Skulle du ändå diska pannan med diskmedel så kan en gjutjärnspanna alltid stekas in igen för att bli som ny. Ett bra sätt är att gnida in den med lite matolja, köra den i ugnen på hög värme, låta den kallna, gnida in med ytterligare ett lager olja och sen in i ugnen igen. Upprepa minst 3-4 gånger.

Bakstål

Med rätt skötsel kan stålet användas i generationer. Det viktigaste är att stålet hålls torrt och rent vid förvaring, detta för att undvika rostbildning. I övrigt tål stålet det mesta! Har stålet använts i ugnen rekommenderas att det får svalna under minst en timme för att enklare kunna hanteras och kan därefter diskas och torkas torrt. Har det använts som stekbord utomhus kan du med fördel diska det när det fortfarande är hett för att enkelt få bort stekrester. Stålull och grillrengöringsverktyg kan med fördel användas och skadar inte stålet. Kom alltid ihåg att torka stålet torrt efteråt, och förvara på en torr plats.