Wokpanna Kolstål

Wokpanna med platt botten som lämpar sig för både större och mindre serveringar. Den platta botten gör att det är enkelt att få upp riktigt hög temperatur i pannan även på elspis. Finns i två storlekar, 24 och 32 cm.

Varför kolstål?

Stekpannor i kolstål är för många det självklara valet när det kommer till att steka kött, fisk och grönsaker. En belagd panna tål normalt låg- till medium-temperatur medan riktigt höga temperaturer kan påverka beläggningen och överföra skadliga ämnen till maten. Kolstålspannan däremot kan i det närmaste glödgas, och är därmed ett utmärkt val när du snabbt vill ge fin stekyta till en råvara. I fråga om värmetålighet är kolstål i stort likvärdigt gjutjärn, men kolstålspannan är mycket lättare rent viktmässigt.

Hur man använder en kolstålspanna 

Vissa är väldigt noga med att ”bränna in” sin kolstålspanna innan första användning. Detta gör man genom att smörja pannan med olja (gärna linfröolja eller rapsolja) för att sedan gradvis och vid upprepade tillfällen hetta upp den ordentligt. Hettan gör att en polymeriseringsprocess startas: oljan härdar och bildar en helt naturlig typ av nonstick-beläggning. Andra struntar helt i inbränningen och kör igång med matlagningen direkt. Sköter man sin panna blir den bättre och bättre med tiden.

Innan första användning

Pannan levereras inkapslad i ett tunt lager med hårt vax. Detta är inte farligt men bör avlägsnas innan första användning. Fyll pannan med vatten och låt stormkoka några minuter. Häll försiktigt av vattnet och diska sedan pannan med diskmedel.

Skötselråd

Läs mer om skötselråd för våra stekpannor i kolstål här.