Stekpanna Gjutjärn 28 cm

Klassisk stekpanna i gjutjärn med dubbla handtag för enkel hantering

Gjutjärnspannor lämpar sig bra för stekning av många olika råvaror och rätter. Den är tillverkad helt i massivt gjutjärn och har ingen beläggning som kan gå sönder. Med rätt behandling kan gjutjärnspannan användas hela livet och även gå i arv till nästa generation.

Ett hållbart material att lita på

Gjutjärn blir bara bättre ju mer det används. I en helt obehandlad gjutjärnspanna tenderar det du steker att lätt fastna i botten. Därför är denna panna redan vid leverans förinstekt med ett tunt lager matolja. Trots det så rekommenderas att en del fett används särskilt vid de första stekningarna. För varje användning så kommer du märka att pannans naturliga beläggning av fettet blir bättre och bättre.

Stekning och temperaturer

Materialet tål riktigt höga temperaturer och behåller tack vare godsets tjocklek värmen på ett överlägset sätt. Pannan är därför utmärkt när du snabbt vill steka på en fin köttbit i hög värme. Lika bra fungerar den till pannkakor eller vad helst annat du vill steka. Vill du använda pannan i ugnen så går även det fint.

Tips:

  • Grytor med ingredienser som har hög syra (vin, citron, tomat etc.) och som kräver lång tillagning görs bäst i ett annat kärl, exempelvis i emaljerad gryta. Syran och tiden i kombination gör att rätten lätt tar en lite järnaktig bismak från gjutjärnet. Inte farligt, men inte heller så gott.
  • Ha tålamod vid stekning av protein, så som ägg och kött. Till en början sätter sig proteinet fast i pannan, men så snart maillard-effekten gjort sitt och gett råvaran en stekyta så släpper den av sig själv. Försök alltså inte att vända för tidigt utan låt pannan göra sitt.

Rengöring och förvaring

En gjutjärnspanna ska aldrig diskas i diskmaskin, och heller aldrig med diskmedel. Den naturliga beläggning som uppstår vid stekning med smör och olja är viktig för att pannan ska behålla sina fina stekegenskaper. Diska den enbart med varmt vatten och torka sedan med hushållspapper. Mellan användningarna förvaras pannan torrt.

Skulle du ändå diska pannan med diskmedel så kan en gjutjärnspanna alltid stekas in igen för att bli som ny. Ett bra sätt är att gnida in den med lite matolja, köra den i ugnen på hög värme, låta den kallna, gnida in med ytterligare ett lager olja och sen in i ugnen igen. Upprepa minst 3-4 gånger.